JavaScript Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmış?
JavaScript, web tarayıcılarında yaygın olarak kullanılan dinamik bir programlama dilidir. JS ile yazılan istemci taraflı scriptler, tarayıcı-kullanıcı arası etkileşimler ve özellikle asenkron etkileşim, içeriklerin gösterimi, değiştirilmesi gibi web sitelerinin davranışlarını yönetir. İstemci tarafının yanısıra, NodeJS gibi ortamlar sayesinde sunucu tarafında da oldukça yaygın olarak kullanılır.
Frontend tarafında ReactJS, AngularJS, VueJS, Backend tarafında NodeJS Mobil tarafta cross-platform olarak ReactNative ile geliştirme yapmaya imkan sağlayan, İsviçre çakısı gibi bir programlama dili.
JavaScript, Mayıs 1995'te Brendan Eich tarafından yalnızca 10 günde yazıldı, evet 10 günde. Tabii koskoca dil 10 günde bu hale gelmedi. Eich, bu programlama dilini Netscape Navigator için yazmıştı ve o zamanki adı Mocha’ydı. Sonra Eylül 1995'te LiveScript olarak değiştirildi.
Peki LiveScript, birden bire neden JavaScript oldu? Şu an bile kimilerinin kafasını karıştıran;
Java diliyle elbette hiçbir bağı yok, yani JavaScript Java’nın scriptli hali değil :)
O zamanlar oldukça popüler olan Java dilini çağrıştırdığından popülaritesini artıracak bir “pazarlama taktiği” olarak kullanılmış ve bu isimlendirme günümüze kadar gelmiş.
1996 yılında Microsoft, JavaScript’e benzeyen Jscript ve VisualBasic altyapısıyla VBScript dillerini duyurmuş, ardından JScript için CSS desteğini de sağlamış ancak tam tutarlı çalışmıyormuş. Netscape ve Internet Explorer’ın tarayıcı savaşı bu şekilde başlamış, o zamanlar web sitelerinin alt kısımlarında aşağıdaki gibi logolara yer verilmiş.
Kasım 1996'da Netscape Ecma International’a JavaScript’in standartlaşması için başvuruda bulunmuş ve kabul edilmesinin ardından ECMAScript olarak isimlendirilmiş. Daha sonrasında sürekli güncellemeler alarak, kaslanarak büyümeye devam etmiş. Şu anda, yayınlanan son sürüm ES2021 veya ES12 olarak gelişmeye devam ediyor.
Kaynakça;